KOSA OPADA, STALNO STE UMORNI,OSJEĆATE SLABOST U MIŠIĆIMA: Vašem tijelu nedostaje važan vitamin

Nutricionisti označavaju minerale i vitamine kao makronutrijente, ali to ne umanjuje njihovu važnost. Razni vitamini kao i minerali poput selenija, magnezija i drugih su važni za zdravlje. Danas otkrivamo koji se vitamin rijetko uzima, a potreban je.

  • U današnjem ubrzanom svijetu stres je uobičajeno iskustvo za sve nas. Kako bismo održali dobro zdravlje i osigurali da naše tijelo učinkovito funkcionira, ključno je osigurati mu potrebne vitamine, minerale i hranjive tvari.

Gubitak kose, stalni umor i slabost mišića mogu značiti da vašem tijelu nedostaje vitalnog vitamina. Prisutnost ovih simptoma može ukazivati ​​na nedostatak selena. Iako su potrebne male količine ovog minerala, njegov nedostatak može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih posljedica. Selen igra ključnu ulogu u raznim važnim funkcijama, uključujući podršku metabolizmu i imunološkom sustavu.

Osim toga, održavanje ispravnog zdravlja štitnjače usko je povezano s dovoljnom razinom selena u tijelu. Nedostatak selena može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, kognitivni pad i neplodnost. Trenutno istraživači istražuju moguće učinke selena u prevenciji i liječenju određenih tipova raka, naglašavajući značaj ovog minerala za opću dobrobit.

Sadržaj minerala u tlu na kojem se uzgaja vaša hrana utječe na količinu selena u vašoj prehrani. Hrana poput zelenog povrća, gljiva, sjemenki, mesa peradi i ribe može biti bogata selenom ako dolazi iz područja s tlom bogatim hranjivim tvarima. S druge strane, ako tlu u vašem području nedostaje selena, možda biste trebali razmisliti o prihrani.

Znakovi nedostatka selena uključuju gubitak kose, stalni umor, slabost mišića i oslabljeni imunološki sustav. Neophodno je redovito osigurati dovoljnu konzumaciju ovog minerala, a parovima koji se suočavaju s problemima plodnosti često se preporučuje povećanje razine selena kao dio njihove strategije liječenja.

  • Kako biste održali zdravlje i pravilnu funkciju svog tijela, pobrinite se da vaša prehrana sadrži dovoljno selena ili razmislite o korištenju dodataka prehrani. Za vaš zimski vrt, kisele paprike su odličan izbor. Ovaj recept namijenjen je jednostavnoj i brzoj pripremi.

Počnite s čišćenjem paprika i narežite ih na trakice prije nego što ih stavite u staklenku. Zatim dodajte nekoliko režnjeva češnjaka u staklenku. Umiješajte jednu veliku žlicu šećera i jednu malu žlicu soli. Zatim ulijte četiri velike žlice octa i napunite staklenku vodom do vrha. Staklenke dobro zatvorite i pecite u pećnici devedeset minuta na temperaturi od devedeset stupnjeva. Kad su gotovi, ostavite ih da se ohlade u pećnici.

Na kraju, staklenke držite na hladnom i tamnom mjestu. Selen je esencijalni mikronutrijent koji, iako je potreban u malim količinama, igra ključnu ulogu u promicanju cjelokupnog zdravlja. Glavna funkcija selena je zaštita stanica od oksidativnog stresa, pomažući u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu oštetiti stanice i ubrzati starenje.

To je razlog zašto se selen često smatra značajnim saveznikom u borbi protiv kroničnih bolesti poput kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i određenih vrsta raka. Osim toga, selen je ključan za učinkovit rad enzima zvanih selenoproteini, koji su vitalni za pravilan rad štitnjače. Ova žlijezda igra ključnu ulogu u regulaciji hormona koji utječu na metabolizam, rast i razvoj.

  • Problemi poput hipotireoze ili Hashimotovog tireoiditisa, autoimunog stanja koje utječe na štitnjaču, mogu se pogoršati nedostatkom selena. Kao rezultat toga, oni koji imaju problema sa štitnjačom često otkrivaju da je povećanje unosa selena korisno.

Osim toga, selen ima manje poznat učinak na reproduktivno zdravlje. Selen je esencijalni mineral koji ima vitalnu ulogu u proizvodnji sperme kod muškaraca, a nedostatak selena može rezultirati smanjenom plodnošću i kod muškaraca i kod žena. Posljedično, parovima koji imaju poteškoća u začeću često se savjetuje da povećaju unos selena prilagodbom prehrane ili korištenjem dodataka prehrani.

Među namirnicama koje obiluju selenom posebno se ističu brazilski oraščići koji se smatraju jednim od najbogatijih izvora ovog važnog minerala. Konzumacija skromne količine ovih orašastih plodova svaki dan može zadovoljiti potrebe tijela za selenom.

Drugi veliki izvori selena su tuna, losos, jaja, smeđa riža i različite vrste žitarica. Ipak, umjerenost je bitna, baš kao i s bilo kojom drugom hranjivom tvari. Prekomjerna količina selena može rezultirati stanjem poznatim kao selenoza, koje karakteriziraju simptomi uključujući gubitak kose, lomljive nokte, umor, razdražljivost i gastrointestinalne probleme.

Važno je pridržavati se preporučenog dnevnog unosa, a po potrebi se preporučuje savjetovanje s liječnikom prije početka uzimanja bilo kakvih dodataka prehrani. Ukratko, osiguravanje dovoljne razine selena u tijelu ključno je za podržavanje vitalnih funkcija, a također može pomoći u dugoročnom zdravlju. Redovito provjeravajte svoj unos ovog esencijalnog minerala kako biste izbjegli nedostatke i potaknuli optimalno fizičko i mentalno blagostanje.