NAMIRNICA KOJU SRBI JEDU SVAKOG DANA JE GLAVNI UZROK RAKA DEBELOG CREVA: Oprez, u najvećoj opasnosti je ova grupa ljudi

U najvećem riziku su mlađi pacijenti.

Naučnici su posebno zabrinuti zbog metabolita u crvenom i prerađenom mesu, i ističu značaj zdrave ishrane u prevenciji ove bolesti.

Ono što je posebno alarmantno je činjenica da su mlađi pacijenti su u većem riziku zbog unosa crvenog i prerađenog mesa.

Naime, utvrđeno je da su mlađi pacijenti sa rakom debelog creva imali su viši nivo metabolita povezanih sa proizvodnjom i metabolizmom aminokiseline zvane arginin, i sa ciklusom ureje u poređenju sa njihovim starijim vršnjacima.

Otkriće značaja metabolita je obradovalo naučnike jer je medicinski lakše identifikovati pacijente brojanjem metabolita u krvi nego sekvenciranjem bakterijske DNK. Mikrobiom u nama može se promeniti nakon izmene ishrane.

Onkolog Sunil Kamat ističe da je jednostavan test za merenje biomarkera efikasan način za određivanje rizika od raka debelog creva, kao i da bi se na osnovu rezultata testova mogli pružiti odgovarajući tretmani onima koji su najugroženiji.

Analiza dr Sangvana je otkrila da razlike u ishrani, posebno unos crvenog i prerađenog mesa, predstavljaju značajan deo razlika uočenih između mlađih i starijih pacijenata, prenosi scitechdaily.com.