Evo kako je BORA ČORBA odgovorio na pitanje da li je ČETNIK

Frontmen grupe Riblja Čorba, Bora Đorđević preminuo je u 72. godini života nakon što je izgubio bitku s teškom bolesti pluća u Ljubljani.

Ima već dosta godina kako je Bora Čorba gostovao kod Mirjane Hrge, a tada je istaknuo kako je ponosan što je četnik.  “Član sam Srpskog četničkog pokreta, nacionalnog pokreta koji je puno stariji od 2. svjetskog rata. Nacionalist sam, i to je dobro. Volim svoj narod i ponosan sam na to što jesam. Definitivno nisam šovinist i ne mrzim druge narode”, jedna je od izjava koje je u emisiji “Epicentar” 2007. godine izrekao Bora Đorđević.

Bio je to njegov prvi televizijski intervju Bora Đorđević nakon više od 20 godina izbivanja s hrvatske scene, a tada je komentirao političku situaciju u Srbiji te stavove o nekim od ključnih pitanja mračne srpske prošlosti.

Foto: YouTube

Najobičniji luđak ili provokator do kraja

Bora Đorđević, u hrvatskoj javnosti poznat kao deklarirani zagovornik četničkog pokreta i sudionik raspirivanja nacionalne mržnje, a kao glavnu zabludu iznosio je tvrdnju da se pojam četnika drugačije shvaća u Srbiji, a drugačije u Hrvatskoj. “Nikad nisam bio član Radikalne stranke i nikad se nisam zalagao za Veliku Srbiju, ali zalažem se da srpski narod bude ujedinjen”, rekao je tada. Na upit ako je četništvo antifašistički pokret, znači li to da su partizani fašisti, Čorba nije imao odgovor.

Srpski narod počinio je dva najveća zločina nakon 2. svjetskog rata; Ovčara i Srebrenica. Iako ni pod kojim uvjetima ne možemo izjednačavati muslimanske i srpske žrtve, Đorđević je inzistirao na tezi da srpske žrtve nisu bile objektivno medijski popraćene.

Vidno uzrujan izjavama beogradskog gosta, tadašnji predstavnik branitelja Mladen Pavković, ustvrdio je tom prilikom kako je Bora Čorba najobičniji luđak.  Na posljednje pitanje u intervjuu o tome  bi li učinio isto da može opet birati “glazba ili politika” – Bora Čorba je kratko odgovorio: “Takav sam kakav sam… postupio bih opet isto.”

Foto: Screenshot/YouTube

Prije sedam godina četnički vojvoda je na dan pada Vukovara imao i dernek u Ljubljani.  “E, moj druže zagrebački, eto nas kod vas u pljački. Mi ćemo vas opljačkati, a vi ćete svi plakati…”, riječi su jedne od pjesama pjevača Bore Čorbe, kojom je tijekom srpske agresije na Hrvatsku, pjevajući je s ‘Minđušarima’ na koncertu u okupiranom Kninu, jasno dao do znanja što misli o pljačkanju i ubijanju od strane ‘braće četnika’ u Hrvatskoj.

Da u tome nije vidio ništa loše, pokazao je time što se nekoliko puta javno deklarirao kao četnik. Naprotiv, nakon što je pred pravoslavnim svećenicima položio zakletvu i službeno je proglašen četničkim vojvodom!

Iako je  svoje četničke stavove tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj kasnije pokušao ublažiti izjavama da se samo ‘dobro zezao’, koliko poštuje žrtve rata pokazao je upravo koncertom u susjednoj Sloveniji, koji se održavao na dan kad se Hrvatska sjeća žrtava poginulih u Domovinskom ratu.